2007. március 9., péntek

Írni tudni kell....nevetni is :)

Eme csoda, ahogy a munkatársam fogalmazott, "könnyű szellemi maszturbáció"...A helységneveket csak kezdőbetűkkel illettem, a cikk szerzőjét nem tüntettem fel...Csak hogy látszódjon, egy korrektor mivel dolgozik.... :)


Ha csikiz, ha nem, nevetek rajta... Bocsi... :):)




"M-BEN SZÜLETNI ÉS ÉLNI

Vannak emberek akik kimondottan csak a nyüzsgő város zajában tudják elképzelni az életüket. Mások a falu csöndjét választják inkább. P.-né B. Boglárka m-i lakos. Ő az utóbbiak közé tartozik

M-ben született. Ez önmagában is meghatározó. A mostani életforma eltér a gyermekkorában tapasztaltaktól. Boglárka 29 éves. Két gyermek édesanyja. Ez napjainkban meghatározó tény. Az idáig vezető úton leginkább a kézművesség érdekelt. Ennek megfelelően szerzett szakmai képesítést is. B-on kézműves szakiskolában négy szakma, kismesterség közül ő a kosárfonást választotta. Talán nem a legszerencsésebb időpontban. Ugyanis a kosárfonáshoz szükséges alapanyagot, a vesszőt nehezen lehet beszerezni. Érdeklődése és munkalehetősége egy másik kézműves mesterség felé fordította. M-hez közeli, mondhatni szomszédos település C. kerámiaüzeme fogadta a fiatal asszonyt. Innen indította élete következő szakaszát, amikor anyai feladatai ellátására készült. Nagyméretű kerti edényeket, kaspókat készítettek. Gyesen van. Gyermekeket nevel. Ádám ötéves és Viola két és féléves. Házat építenek. Rövid tő mondatok . Míg beszél nyoma nincs az országosan tapasztalható félelemnek, reménytelenségnek. Boglárka részt vesz az óvodai szülők által rendezett programokban. A faluközösséget összetartónak látja. Abból vonja le ezt a következtetést, hogy évről évre többen köszöntik együtt a karácsonyt, az új kenyeret, vagy éppen a majálist. Nem a legkifejezőbb szó, hogy szeret Boglárka M-ben élni, de a legegyszerűbb. Nem véletlenül építenek családi házat szülőfalujában. Ők ilyen módon jelzik a falu fejlődését. Marasztalják példájukkal a többi fiatalt is. Ismeri az önkormányzat kapcsolatait. Tudja, hogy a B-ban létesülő hulladék tároló már is munkahelyet teremtett néhány mőcsényi fiatalnak. Tudja, hogy a település látványos fejlesztése ennek a tájékoztató társulásnak köszönhető. Ő bízik a szakemberek, a tudós kutatók tapasztalásában és vallja, hogy amennyiben ez a környék alkalmas a tároló elhelyezésére, akkor miért ne itt épüljön. Másutt is gondot jelentene. Az önkormányzat munkája látszik a parkokban, a felújított intézmények épületein. Mindig jó érzéssel tér haza, ha bevásárló útjai elvezetik innen. B. közelsége könnyít a mindennapi kenyér beszerzésében. Majdan talán ez lesz gyermekei iskoláinak helyszíne, de addig itt köszöntik a m-i csöndben a bimbózó tavaszt."

Nincsenek megjegyzések: